fbpx

14.3.2019

“А раптом це не моє?” або в пошуках втраченої мотивації до навчання!

Чи було у Вас таке, що після пари занять або невдалих спроб заговорити італійською, Вам хотілося все кинути та більше не будувати італійські повітряні замки?

Якщо так, тоді ми кажемо Вам сiao та benvenuto! У статті розглядаються поширені причини, які спонукають призупинити вивчення італійської, та власне, будь-якої іншої мови, а найголовніше, даються підказки, як цього уникнути і де ж знайти заповітний стимул і бажання попри все продовжувати!

В першу чергу варто відзначити, що люди, які приймають рішення почати вивчення італійської мови – це особливі люди, дуже часто творчі, оригінальні, яскраві (так-так, це про Вас, навіть якщо Вам здається, що це не так, повірте, італійська мова допоможе Вам це відкрити).

Часто люди вивчають мову тому, що вона потрібна їм по роботі, але що стосується італійської, то в процентному співвідношенні причин, це швидше виняток з правил. Якщо Ви не живете в Італії, то сказати, що італійська мова бізнесу складно, швидше це місце належатиме англійській або німецькій. Саме тому люди часто насилу змушують себе вчити вищезгадані мови – “бо треба”. Грошова мотивація, просування по кар’єрних сходах – вагомі причини, щоб вивчати мову навіть якщо вона Вам не лежить до душі.

А ось найчастіше саме італійська мова – це мова для душі, це бажання додати до життя яскравих фар, пристрасті і легкості. За цим люди їдуть в Італію, і саме за цим вони приходять на мовні курси, коли хочуть вивчати італійську.
Курси італійської мови – це спосіб перенестися в атмосферу, перебуваючи в Україні або будь-якій іншій країні! Існує ілюзія або очікування, що і вивчення мови буде таким же легким. А під цим часто розуміємо “Зараз я як прийду, і відразу Bella, ciao! Tutto bene! Pasta, pizza, lasagna” – всі будуть у захваті від мого знання італійської мови, а саме вивчення – це одне суцільне задоволення і ніяких тобі невдач або розчарувань, адже це італійська! Ось такі вони ЗАВИЩЕНІ ОЧІКУВАННЯ!

А на практиці буває, що приходиш, і не знаєш, як правильно сказати, скільки тобі років … І як тут далі продовжувати? “Напевно, це все не моє, напевно, здалося …” Як тут не кинути? А ось так і не кинути!

По-перше, варто пам’ятати, що в навчанні як на американських гірках – свої злети і падіння, це нормальна динаміка. Спочатку, здається, що нічого не відбувається, і все це даремно, а в один прекрасний день ти раптом вільно, не замислюючись, вимовляєш цілий монолог або активно береш участь в діалозі! Це те, заради чого і варто починати весь цей шлях! Ніколи не знаєш, що тобі може стати в нагоді, і коли трапиться так, що нове вивчене слово так допоможе в розмові!

Не менш важливою причиною гальмування процесу є наш улюблений ПЕРФЕКЦІОНІЗМ! “Або ідеально – або ніяк”, “Хочеться всього і відразу, а отримуєш нічого і поступово”. Дуже важко змиритися з тим, що з першого разу не вийшло, що десь вимовлене слово звучало якось кострубато, а хочеться, щоб як у італійців! А вони, між іншим, теж не ідеальні, тільки послухайте, як вони часто говорять англійською – відразу чути їх італійський акцент. І нічого, живуть люди! Звичайно, варто прагнути до чистоти мови, але й дозволяти собі помилятися теж корисно для майбутнього прогресу! І чим швидше ви його хочете отримати, тим більше Вам доведеться помилятися!

Ще одна поширена причина “кидання” занять – ПОРІВНЮВАННЯ себе З ІНШИМИ, що може статися на заняттях в групі: хтось розуміє повільніше, хтось швидше, всі ми люди й усі ми різні. Але не варто відкидати цей варіант вивчення мови, по-перше, кожен дійсно вчиться в своєму темпі, це тільки в ідеальному світі все йдуть нога в ногу на занятті в групі все схоплюють нальоту. Якщо сьогодні, як Вам здається, Ви “гальмували”, завтра ця доля може спіткати Вашого одногрупника, і відверто кажучи, всі завжди думають про себе, про те, як виглядають вони, і те, що Ви на занятті 3 вересня не могли згадати як буде ложка по-італійськи, повірте, навряд чи хтось згадає!

З іншого боку, заняття в групі – це особлива атмосфера та чудова можливість знайти однодумців, які так само сильно закохані в Італію і її культуру! Разом може бути легше розібратися в якомусь правилі, використовуючи метод мозкового штурму!

Але якщо групова робота Вам не зовсім підійшла, не поспішайте думати, що все це не “ваше”, адже Ви можете спробувати індивідуальні заняття, де Ви точно можете йти в своєму темпі і з тією людиною, з якою Вам комфортно це робити!

Що ж до ЧАРІВНИХ ПІГУЛОК проти побічних ефектів, які були розглянуті вище, Ви їх чекаєте? Пропонуємо Вам наступне:

Визначте для себе, ЧОМУ ІТАЛІЙСЬКА? Чим вона Вам подобається, до якого результату Ви хочете прийти у її вивченні. Бажано навіть прописати, намалювати, записати відео, як Вам буде завгодно, всі ці пункти. І повертатися до них у моменти відчаю, коли Вас спіткає низка тих самих «падінь».

Відзначайте та СВЯТКУЙТЕ свої ДОСЯГНЕННЯ “перше слово, яке запам’ятали”, “перша фраза, яку сказали без запинки”, “перший діалог, який зрозуміли без підказки”, “перша прочитана книга”.
Станьте божевільними матусями, які так люблять своїх дітей, що не можуть нарадітися і фіксують кожну маленьку подію в їхньому житті! Для зовнішньої стимуляції можна повідомити своїм друзям за допомогою соцмереж, що Ви будете вчити італійську та розповідати про свій прогрес, а якщо Ви спочатку соромитеся, робити це для себе.

Запишіть себе на диктофон на початку курсу (слухати себе відразу не обов’язково і не бажано), зробіть те ж саме через якийсь проміжок часу – місяць, два тижні (для початку краще робити це нечасто), а потім послухайте все з самого початку! Різниця буде кардинальною! Це дуже корисно, якщо Вам здається, що Ви стоїте на місці, крім того, це гарний спосіб зворотного зв’язку!

До речі, ЗВОРОТНІЙ ЗВ’ЯЗОК! Не соромтеся питати у викладачів про свій прогрес! Чи Ви не хочете здатися людиною, який напрошується на похвалу? А дарма, адже Ви її так заслуговуєте! Прийняти рішення почати щось нове, в нашому випадку, вивчення італійської мови – це дуже сміливе рішення і Ви великі молодці!